Wednesday, October 13, 2010

Allah masih sayangkan kamu...

Tak terungkap apa yang tersirat di dalam hati. Cukuplah sekadar coretan ringkas yang pastinya tidak akan sama dengan apa yang dirasa. 

Suatu ketika kita pernah leka.

Suatu ketika kita pernah lupa.

Suatu ketika kita pernah jauh dariNya.....

Sehingga ia menyesakkan dada.

Menggusarkan minda.

Menyerabutkan kepala.

Hati sentiasa tidak tenang. Jiwa pun terasa gelisah. Iman menangis-nangis sayu memikirkan nasib diri. Meminta agar dilepaskan daripada belenggu dosa. Merayu agar masih diberi peluang untuk memuja memuji Tuhan Pencipta. Mendambakan kasih dan cinta yang semakin pudar dan hilang.

Setelah Tuhan membiarkan kita berlama-lama dalam ujian "lupa", sebenarnya Dia tidak pernah lupa pada orang yang sentiasa mengingatinya....


Oleh itu ingatlah kamu kepadaKu (dengan mematuhi hukum dan undang-undangKu), supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu kufur (akan nikmatKu). (Al-Baqarah:152)


Dalam kita di kejauhan dari lambaian rahmat Tuhan, akhirnya Dia memanggil kita untuk pulang. Sesungguhnya Allah merindui untuk mendengar rintihan hamba-hambanya. Sesungguhnya Allah suka untuk memperkenankan hambanya yang meminta-minta. Kerana Dia bukan manusia. Kerana Dialah Yang Maha Penyayang lagi Maha  Pengampun.

Namun kita sering lupa nikmat kepulangan ini. Sehinggakan apabila sampai satu ketika, kita mahu pergi dari Tuhan. Kita mahu tinggalkan fitrah kita. Kita tidak mahu hidup bersama Tuhan. Celakalah wahai diri!Celalah dirimu yang tidak takut untuk melakukan dosa di saat Tuhanmu sentiasa melihat gerak-gerimu.

Ya Allah...Hamba ini lemah...
Bukan hamba mahu menderhakaimu...
Tapi kerana hamba kekurangan rasa cinta kepadaMu...
Yang membuatkan hamba rasa hambar ketika memadu kasih denganMu...

Ya Allah...
Aku tidak akan putus asa untuk terus meminta-minta
Aku akan meminta selalu dan bertalu-talu
KeredhaanMu yang aku hendak...
KecintaanMu yang ku pinta...

Tuhan.....

Aku mahu sujud dan menangis di hadapanMu lagi...................

Saturday, October 9, 2010

Jersi EPL Musim Baru Sudah Dijual!!

Jersi Chelsea Home dan Arsenal Away- RM35.00 (lengan pendek)

Liverpool Away dan - Rm35.00 (lengan pendek)

Manchester United dan Arsenal Home- Rm35.00


Kalau berminat sila hubungi saya Abdul Rahman- 0132465780.
Stok terhad!Siapa cepat dia dapat!

Thursday, October 7, 2010

Aku juga mahu menjadi seorang daie yang baik...

IKHTILAT IKHWAH DAN AKHAWAT, SEKSISkah KITA??? 

Persoalan mungkin, ikhtilat(percampuran) IKHWAH dan AKHAWAT, Bagaimana dengan kita?. Sesungguhnya menjadi kewajipan bagi seseorang muslimin-muslimat yang beriman kepada Allah dan Rasul itu menjauhi ikhtilat yang haram antara lelaki dan perempuan. Hendaklah seorang wanita itu apabila telah cukup ilmu dan fahamnya dan terlibatnya di dalam dakwah untuk memastikan dirinya jauh dari ikhtilat (percampuran lelaki-perempuan) yang bukan mahramnya. Perlanggaran batas-batas pergaulan muslimin-muslimat masih terjadi dan hal ini mungkin disebabkan kerana :

1. Belum mengetahui batas-batas pergaulan.
2. Sudah mengetahui, namun belum memahami.
3. Sudah mengetahui namun tidak mahu mengamalkan.
4. Sudah mengetahui dan memahami, namun tergelincir kerana lalai.

Kita mungkin sibuk menghiasi penampilan luar kita dengan menyimpan janggut, berkopiah ataupun dengan tudung labuh warna-warni. Kita sibuk berhiaskan simbol-simbol front Islam namun lupa substans Islam. Kita bersungguh belajar ilmu Islam namun tidak fokus pada pemahaman dan amal. Aktivis sekular tidak lagi segan dengan kita!!!

Seorang ustaz bercerita bahawa ada aktivis sekular yang berkata kepadanya, “ Ustaz, dulu saya respect pada Islamic student, pakai tudung labuh, berkopiah kerana pandai menjaga pergaulan muslimin-muslimat, namun kini mereka sama saja dengan kami. Kami jadi tak segan lagi.”

Ungkapan aktivis sekular di atas memalukan kita selaku jundi-jundi yang ingin memperjuangkan agama-Nya. Menjaga pergaulan lelaki-perempuan memang bukanlah hal yang mudah kerana fitrah lelaki adalah mencintai wanita dan demikian pula sebaliknya. Hanya dengan keimanan yang kukuh dan mujahadah sajalah yang membuat seseorang dapat istiqomah menjaga batas-batas ini. Pelanggaran batas-batas pergaulan Ikhwah dan Akhawat masa kini

1. Tidak Menundukkan Pandangan ( Gadhul Bashar ) 
Bukankah ada pepatah yang mengatakan, “ Dari mana datangnya cinta ? Dari mata turun ke hati”. Maka jangan kita ikuti seruan yang mengatakan, “Ah, tidak perlu gadhul bashar, yang penting kena jaga hati!” Namun, bukanlah menunduk pandangan sehingga terlanggar tiang tapi cukup sekadar kita memastikan pandangan kita terjaga daripada melihat sesuatu yang tidak syarie. Lelaki memandang wanita dengan penuh nafsu dan tidak alah juga wanita yang berkelakuan demikian walau tampil “warak berbungkus”.

2. Couple 
Duduk berdua di taman-taman, tepi-tepi malah ada yang lebih licik dengan menggunakan platform rasmi yang bernama ‘meeting’ ditempat2 yang mencurigakan. Walaupun kebanyakan masyarakat pelajar Azhar mahupun masyarakat arab tidak mempedulikan sebegini kerana menganggap ustaz-ustazah yang berduaan ini sedang berdiskusi tentang Islam dan tugas, namun apapun alasannya, maka menutup pintu fitnah ini adalah langkah terbaik dan wajib bagi kita.

3. “Chop awal2” Untuk berkahwin
“Bagaimana, ustazah? Tapi tiga tahun lagi baru kita kahwin. Ana takut enti diambil orang.” Akhawat belum tamat belajar sehingga ‘dichop’ seorang ikhwah untuk menikah kerana takut kehilangan, padahal belum pasti hasrat itu akan tercapai. Hal ini sangatlah berisiko dan boleh mendatangkan permusuhan dan perpecahan bukan setakat semasa belajar, malah akan berlanjutan ke tanah air. Bukankah Nabi sallahu Alihi Wasallam sendiri melarang kita daripada ‘chop awal’ atau bertunang terlalu lama. Dengan kata mudah ‘kalau rasa diri sudah berpunya dan serius dalam hubungan, eloklah dipercepatkan urusan akad antara keduanya takut-takut terjerumus kekancah maksiat. Justeru, mana mungkin hubungan suci suami isteri akan terbina kekal di atas timbunan sampah kemaksiatan.’

4. Telefon Tidak ‘Urgent’Menelefon dan berborak tidak tentu arah yang tidak ada nilainya sama ada soal pengajian mahupun atau soal tugas berpersatuan. Kalau setakat bertanya khabar, bercakap soal hati dan perasaan atau apa sahaja yang bersifat tidak syarie tanpa batas, ana gusar apa akan kita jawab dihadapan Allah nanti. Apa yang lebih malang, kita selaku daei, ulamak dan harapan masyarakat di luar sana sebagai benteng terakhir umat Islam yang membawa mandat besar selaku agen pengubah masyarakat, harus menunjukkan teladan dan nama yang baik dengan mengenepikan sebarang salah laku

5. SMS Tidak ‘Urgent’
Saling berchatting via SMS mengenai hal-hal yang tak ada kaitannya dengan da’wah, sampai tak sedar kredit dah habis. Sudah tiba masanya kita matang dan bermuhasabah dengan kehadiran teknologi yang sudah sekian lama kita nikmati. SMS tidak sepatutnya dijadikan medan melempiaskan nafsu serakah dengan berabang-sayang tapi sepatutnya dimanfaatkan untuk tujuan yang lebih murni dan berfaedah untuk menempah tiket ke syurga Allah Subhanahu Wataala.

6. Berbicara Mendayu-Dayu
Bercakap sambil tertawa kecil dan terdengar sedikit manja. Bukankah Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam melarang perempuan daripada bercakap dengan suara yang mendayu-dayu dan dibuat-buat untuk menarik perhatian lelaki. Jadilah wanita yang bermaruah dengan sedikit bertegas bila bercakap dengan lelaki yang bukan mahram. Si lelaki pula. Jadilah mukmin yang ‘gentleman’ dengan menghormati perempuan mukminat. Hormat dalam erti kata menjaga dan memelihara maruah kaum hawa yang bakal menjadi tempat letaknya zuriat kita, penerus generasi beragama masa depan.

7. Yahoo Messenger/Chatting Yang Tidak ‘Urgent’YM adalah termasuk satu kemudahan. Tidaklah berdosa bila ingin menyampaikan hal2 penting di sini. Namun menjadi bermasalah bila topik perbicaraan melebar entah kemana dan tidak fokus pada da’wah kerana khalwat secara maya mudah untuk berlaku. Firman Allah Subhanahu Wataala : Rasulullah s.a.w bersabda,
“ Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka jangan sekali-kali dia bersendirian dengan seorang perempuan yang tidak bersama mahramnya, kerana yang ketiganya ialah syaitan.” (HR. Ahmad)

Penutup 
Ikhtilat Ikhwah dan Akhawat, seksiskah kita? Berdasarkan dalil-dalil yang dikemukakan, jelaslah kepada kita bahawa pergaulan atau ‘ikhtilat’ di antara lelaki dan wanita tanpa sebab-sebab munasabah yang dibenarkan adalah dilarang sama sekali dan membawa kepada dosa. Maka sewajarnya ke atas kaum Hawa menjaga batas-batas pergaulan hariannya dengan kaum Adam. Ini kerana ‘ikhtilat’ yang melanggar batas2 syariat akan menyebabkan fitnah serta kerosakan hati dan akhlak di dalam kalangan masyarakat Islam. Seterusnya ia boleh menjatuhkan martabat wanita itu sendiri. Jadilah lelaki yamg mampu membela dan memimpin kaum hawa ke jalan yang membawa mereka ke syurga.

Bukankah sekiranya kita sayangkan seseorang, sayang kita akan lebih bermakna jika kita sama2 memperoleh syurga. Mana mungkin lafaz sayang dan kasih kita terpalit lumpur yang natijahnya adalah neraka. Lupakan persoalan salah siapa antara kita tapi letakkan pertanyaan dalam benak sanubari kita, Ikhtilat antara ikhwah dan akhawat, bagaimana dengan kita? Adakah kita terlibat sama?. Jangan sampai suatu masa anak cucu kita mentertawakan dan menghukum kita lantaran salah laku yang kita adakan hari ini. Wallahu ‘alam.


www.iLuvislam.com
oleh: Ahyana

Tuesday, October 5, 2010

Kahwin Semasa Belajar: Antara Keperluan dan Tanggungjawab

Menarik sekali apabila melihat situasi tempat saya belajar iaitu Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) cawangan Indera Mahkota, Kuantan. Ada sebab mengapa saya spesifikkan kampus Indera Mahkota kerana di sini terdapat bidang-bidang kritikal seperti perubatan, perigigian, farmasi dan kejururawatan. Apa yang menarik sangat? Menariknya kerana ramai pelajar walaupun baru belajar pada tahun pertama (berusia sekitar 20 hingga 21 tahun) sudah ada yang mendirikan rumah tangga. Bukan buat rumah yang ada tangga. Tetapi bina keluarga yang ada isteri bahkan anak!


Rahsia Pelajar Perubatan
Nur Izaidah Ishak dan Ahmad Fikri Morshidi
Tinjauan yang dibuat menunjukkan sebahagian besar pelajar yang bernikah ketika masih belajar di UIAM ini adalah dalam kalangan pelajar perubatan. Tidak perlu cari fakta-fakta yang dengar-dengar daripada orang lain. Buktinya, batch saya (baru tahun kedua) sahaja sudah ada 3 pasangan daripada pelajar perubatan. Bermula dengan Ahmad Fikri Morshidi dan Nur Izaidah Ishak, kemudian diikuti pula oleh Aizat Azam dan Syaheeda Azhar serta Fadhil dan Afifah (kos farmasi).

Kalau ikutkan, bukankah belajar perubatan ini susah?Banyak nak kena studi?Sempat ke nak belajar dan urus keluarga?

Ini bukan persoalannya. Tanyalah kepada mereka mengapa dan bagaimana. Dan saya sendiri pernah menanyakan kepada mereka mengapa mereka berani untuk kahwin semasa belajar. Ini sebahagian pendapat mereka yang dapat saya simpulkan:

1)Persediaan. Kalau anda nak tahu, untuk berkahwin pada usia yang begitu muda ini, persediaan pun mestilah bermula lebih awal. Bukan sebulan dua. Tapi sekurang-kurangnya 2 tahun. Selain daripada urusan kewangan dan penerimaan keluarga, 2 tahun itu juga penting untuk menyediakan mental yang betul-betul kuat serta ilmu-ilmu agama untuk mengharungi alam rumah tangga. Maknanya kalau sudah bersedia mengapa tidak?

2)Berkat. Mereka kata kejayaan itu datang hanya dengan keberkatan. Kalau tak nak ambil risiko kahwin awal jangan nak gatal untuk 'coupling' kerana ia akan menjauhkan kita daripada keberkatan Allah. Selain hubungan yang halal, tanggungjawab yang WAJIB dilakukan oleh suami isteri seperti nafkah akan memberi pahala-pahala yang mencurah-curah.

3)Agama. Ini perkara paling penting. Bernikah untuk menjaga agama, hati dan kehormatan. Mereka yang berkahwin awal lebih mulia daripada mereka yang memilih untuk berfoya-foya dengan 'girl friend' dan 'boy friend'.

Bahkan tak keterlaluan kalau saya katakan mereka yang mengambil kesempatan dengan MENCURI nikmat orang yang berkahwin sebelum kahwin adalah TIDAK BERMARUAH.

Benda yang dicuri wajib dipulangkan. Dan sudah pasti adanya hukuman. Bukan setakat tiada nikmat dalam perkahwinan, bahkan di akhirat juga seksaan dan balasan!


Beruntunglah jika anda masih bujang


Kalau anda masih belum diizinkan Allah untuk melaksanakan pernikahan, anda sangat beruntung! Mengapa?

Kerana anda masih punyai masa. Masa yang anda perlu untuk membina diri dan peribadi. Tetapi ingat! Jangan disalahgunakan masa itu kerana lagi panjang masa anda perlukan untuk nikah, lagi banyak perlakuan tidak baik yang anda lakukan. Dan perlakuan itu akan menjadi ikutan anak-anak anda kelak. Anda tak percaya? Tanyalah bagaiman bapa kepada Imam Nawawi mendidik anaknya. Tarbiyah anak bermula sebelum pernikahan lagi.

Namun masih belum terlambat untuk merancang pernikahan.

Buat sahabat-sahabat yang merasakan mereka perlu berkahwin awal, walau apapun alasan anda, persiapkanlah dirimu. Jangan terburu-buru, jangan tertangguh-tangguh.

Perkahwinan adalah satu tanggungjawab. Memelihara dirimu juga satu tanggugjawab. Jangan disebabkan kamu rasa takut dengan risiko masalah dalam rumah tangga, kamu rela menghalalkan sekecil-kecil dosa.


Hanya Tuhan yang tahu


Bersedia atau tidak, sampai jodoh atau belum, itu bukan sesuatu yang datang sendiri. Ia hanya datang dengan usaha dan doa. Ingatlah bahawa Allah Maha Mengetahui segala yang terbaik untuk kita.

Tidak perlu gusar, tidak perlu risau.

Andai hati rasa sudah tidak tenang, fikiran semakin matang, bahu terasa ringan sebelah tapi berat pada sebelah yang lain, maka ketahuilah. Sesungguhnya sudah sampai masa untuk anda menikah! =)
Sekalung doa "barakallahulakuma wabaraka 'alaikuma wajama'a bainakum filkhair" untuk pasangan ikhwah dan akhowat PEMBINA Muhd Imran Makki dan Nadia Roslan..Moga bercinta hingga ke syurga.