Wednesday, April 28, 2010

Rahsia Mengenal Wanita Dari Cara Berjalan
1. Jika berjalan, dari belakang kelihatan seperti tidak memijak tanah. Golongan wanita yang jalannya berginjat, konon wanita ini adalah wanita yang tidak jujur, kalau berbual, mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain. Wanita yang berjalan seperti ini juga terkenal dengan sikap egonya. Lebih parah, wanita ini biasanya pemboros atau suka membazir wang tanpa berfikir sebelum berbelanja. Padahal, wang yang dimilikinya itu masih banyak kegunaannya. Tapi jangan berkecil hati, kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki.


2. Jika berjalan, sering menoleh ke kanan and kiri. Wanita seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Walaupun ramai yang menganggap wanita seperti ini tidak jujur, suka menipu teman sendiri,dan merugikan teman bualnya, namun, ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. Konon wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan.


3. Jika berjalan suka menunduk. Cara berjalan melambangkan wanita seperti ini memiliki sifat yang tertutup. Ia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai untuk menyimpan rahsianya. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditakluk hatinya. Disamping sikapnya yang dingin, wanita seperti ini tidak peduli dengan kehidupan cinta. Namun, jika ada lelaki yang berjaya menawan hati wanita dengan cara berjalan menunduk ini, dijamin akan mendapat kebahagiaan. Sebab, wanita jenis ini sangat setia, dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.


4. Jika berjalan menatap lurus ke depan. Wanita seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh, bukan senang hendak menggoncangkan imannya. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya, jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. Meski pendiriannya teguh, tapi dia selalu berselisih pendapat. Jangan hairan jika wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang berpengalaman luas.


5. Jika berjalan badan bergerak ke kanan dan kiri. Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. Apa pun masalah yang ada dihadapannya, dia dianggap kecil. Padahal masalah itu sebenarnya memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini, banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri.


6. Jika berjalan badan tampak tegak. Wanita ini tegas menentukan sikapnya sendiri. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Gaya bicaranya serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Yang menarik dari wanita ini, dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa meninggalkan sifat-sifat romantiknya.


7. Jika berjalan seperti zirafah. Maksudnya, ketika melangkahkan kaki ,badannya ia kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jadi, jika anda berbual dengan wanita seperti ini kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung, kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata.


Kemudian salah seorang dari perempuan dua beradik itu datang mendapatkannya dengan berjalan dalam keadaan tersipu-sipu sambil berkata: "Sebenarnya bapaku menjemputmu untuk membalas budimu memberi minum binatang ternak kami". Maka tatkala Musa datang mendapatkannya dan menceritakan kepadanya kisah-kisah kejadian yang berlaku (mengenai dirinya) berkatalah orang tua itu kepadanya: "Janganlah engkau bimbang, engkau telah selamat dari kaum yang zalim itu".


Friday, April 23, 2010

Zaharuddin.net: Kami Isu Besar, Kamu 'Ranting'

Saya teringat, ketika saya muncul secara ‘live' di RTM 1 dahulu ketika membicarakan persoalan harta dan pendapatan syubhat dalam urusan kewangan harian, ada seorang pemanggil yang saya tidak pasti ingin bertanyakan soalan atau memberikan pandangan. Individu itu berkata :

"Bukankah isu yang sedang kita bincangkan ini hanya isu ranting, malah banyak lagi isu besar yang patut dibincang..bla bla bla.."

Itulah point utama komennya, ia seolah-olah tidak puas hati kerana kononnya kami membuang masa membincangkan perkara ranting, meninggalkan perbincangan hal besar dan usul, mungkin seperti isu hudud, ISA, sekular, politik dan lainnya.

Panjang jika saya ingin mengulas lengkap, namun pertamanya, kita terlebih dahulu perlu memahami bagaimana penentuan sesuatu hukum itu sebagai ranting atau usul ?

Isu harta haram sebenarnya bukan isu ranting bahkan ia adalah tergolong dalam isu usul dan kekal pengharamannya sehingga hari kiamat. Malah ia memberi kesan kepada seluruh ibadah, sistem iman dan nilai seseorang sebagaimana hadis nabis.a.w yang telah banyak saya perkatakan sebelum ini. Demikian juga isu aurat dan zina.

Malah jika sesebuah jemaah Islam atau parti politik islam itu yang berjuang habis-habisan untuk perkara besar (menurut mereka) iaitu kerajaan Islam hingga berjaya memenangi kerusi dan tampuk pemerintahan, namun jika sistem kewangannya, pelaburan kerajaannya, simpanannya masih terlibat dengan riba. Saya kira perjuangan mereka masih dikira gagal ( jika tiada perancangan jitu untuk menghapsukannya dari semasa ke semasa) kerana sesiapa yang terlibat dengan riba adalah dikira berperang dengan Allah dan RasulNya.

Benar, saya selalu mendengar kutukan dari satu pihak terhadap usaha kebaikan Islam yang cuba dilakukan oleh pihak lain hanya kerana kononnya ia isu kecil dan ranting. Lalu diikuti kutukan itu dengan merendah-rendahkan tugasan dan usaha yang dilakukan. Ia tidak sama sekali dari cara Islam.


TIADA DAKWAH MELAINKAN DENGAN BERPOLITIK KEPARTIAN?

Sekali lagi saya nasihatkan, mereka yang berjuang Islam melalui sesuatu platform, akan memperkecilkan usaha dakwah pendakwah LAIN YANG TIDAK melalui wadah yang sama dengan mereka.

Sebagai contoh, kerap kita lihat kejumudan minda beberapa individu yang berjuang Islam melalui politik kepartian, lalu diremeh dan dikutuk semua yang tidak berjuang Islam melalui politik secara terangan seperti mereka, dicemuh kononnya ‘tercicir' dari jalan dakwah.

Apakah mereka ingat dakwah itu khas buat mereka dan platform itu?, tertipu sungguh mereka dengan permainan perasaan oleh Syaitan.

Justeru, jika ada seseorang ingin berjuang menegakkan politik Islam melalui wadah politik kepartian, silakan.

Namun jangan sesekali memandang rendah individu yang berjuang untuk Islam melalui wadah penulisan blog, buku, novel, cerpen, perubahan sikap, kartun, nasyid dan lain-lain. Masing-masing mempunyai peranan dan hanya Allah yang mengetahui siapakah di antara mereka yang lebih ikhlas dan diterima amalnya.

Selain itu, ingin saya tegaskan sikap sombong dan besar diri beberapa individu yang ‘kononnya' mereka adalah juara dalam isu besar dan usul sehingga memperkecilkan kerja dan usaha baik orang lain. Sikap ini perlu dijauhinya sama sekali.

Mereka merasakan mereka adalah 'hero' sebenar kerana berdepan dengan kezaliman, penjara, mudarat dibuang kerja dan lainnya, sedangkan pejuang lain dikatakan hanya bermain-main di tepi-tepi tanpa keberanian.

Sedarilah, merasa 'hero' dan berani dalam berjuang adalah pemusnah kepada segala amalan, ia tergolong dalam perasaan ujub dan riya yang menghilangkan berkat dan pahala.

Tidak sedarkah individu terbabit, perasaan itu merupakan satu penyakit ‘ujub. Merasa diri hebat dengan jalan perjuangan itu. Sedangkan memperjuangkan Islam punyai cara yang amat luas dan pelbagai, tidak perlu semua mengikuti rentak dan cara yang sama, kaedah perlu di pelbagai sesuai dengan kumpulan sasaran.

Bahkan berjuang Islam melalui politik kepartian itu sendiri amat luas skopnya, dan bukan hanya dengan berterus terang sebagai ahli atau pimpinan parti tertentu. Berceramah di musim pilihanraya atas pentas, berdemontrasi aman, menyerah memorandum, mengulas isu politik kepartian dengan terus terang dan lain-lain atas nama parti. Inilah sahaja yang dikategorikan 'berani' dan 'berjuang Islam' oleh segelintir mereka.

Kita dapat lihat di zaman ini, begitu ramai ulama berperanan walaupun tanpa komit dengan parti politik kepartian tertentu. Seperti Syeikh Dr. Yusuf Al-Qaradawi, Syeikh Dr Wahbah Az-Zuhayli, Dr Ramadhan Al-Buti dan ramai lagi. Buku tulisan mereka, kertas kerja pembentangan mereka tersebar seluruh dunia dan dimanfaatkan oleh kawan dan lawan, berparti dan tidak berparti.

Tidak dinafikan ramai juga yang mengambil jalan politik kepartian seperti Syeikh Dr. Abdullah Azzam, Dr Muhd Abu Faris, Syeikh Dr Hammam Sa'id dan lain-lain. Justeru kedua-duanya cara dan kaedah punyai faedah dan kelebihan masing-masing, menafikan usahakan kedua-dua cara adalah KEJAHILAN yang menyedihkan.

SEMUA MULA MENDABIK DADA

Saya bimbang sampai satu ketika, masing-masing ingin mendabik dada, isu yang dipilihnya adalah yang paling awla (tinggi priority),

Pejuang isu aqidah mendabik dada mendakwa perjuangannya paling kukuh dan awla, tanpa aqidah semua rosak, sehinggalah dia tenggelam dalam kafir mengkafir,

Pejuang fiqh kewangan juga mungkin dilambung ujub kononnya isu riba dan harta halal amat penting,

Pejuang politik islam dan hudud sudah tentu merasa semua yang baik boleh dibina melalui kuasa politik, justeru perjuangannay maha penting,

Pejuang perubahan sikap turut mungkin mendabik dada, tanpa perubahan sikap semua tewas,

Pejuang isu makanan halal pula mungkin bersuara, tanpa makanan halal kita akan hancur dengan doa tidak maqbul,

Pejuang isu wahabi, salafi dan khalafi pula tenggelam dalam isu bid'ah, aat sifat, tajsim,sifat dua puluh , tauhid yang tiga yang didakwanya maha penting,

Pejuang mengkafirkan ulama dan usaha ulama silam turut mungkin mendakwa sumbangan terbesar kernaa bimbang buku ulama terbabit akan menyelwengkan umat,

dan macam-macam lagi.

Saya tidak meremahkan mana-mana pun namun. Apa yang penting untuk difahami, biarlah setiap orang berjuang dengan cara mereka. Anda tidak tahu manakah yang lebih utama, berjasa dan lebih ikhlas di sisi Allah swt. Ada yang berjuang Islam melalui politik, teruskan. Ada yang mampu mengambil

* jalan akademik,

* ada yang ikuti jalan NGO,

* korporat,

* motivasi pelajar,

* pembinaan program di sekolah,

* mengasaskan tadika islam,

* menyediakan perniagaan dan makanan halal dan lain-lain.Setiap satu melengkapi antara satu sama lain. Mana yang terbaik di sisi Allah?, ia bergantung kepada dalaman, usaha bersungguh dan keikhlasan si pendakwah.

Allah swt berfirman :-

قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلَى شَاكِلَتِهِ فَرَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَنْ هُوَ أَهْدَى سَبِيلاً

Ertinya : Katakanlah: ""Tiap-tiap orang berbuat amalan menurut keadaannya masing-masing"". Maka tuhanmu lebih mengetahui siapa yang lebih benar jalannya" ( Al-Isra : 84 )

Ibn Abbas menyatakan erti "syakilatihi" dalam ayat ertinya " sudut masing-masing", manakala sebahagian lain mengatakan berdasarkan niat masing-masing( At-Tabari, 15/154 ; Al-Qurtubi, 10/322)

Buat pihak yang suka dan berhasrat untuk mengutuk kerja dan usaha baik orang lain, sedarilah anda sebenarnya sedang MELAKUKAN DOSA dan menjauhkan orang dari Islam dan hidayah Allah. Disebutkan dalam sebuah hadis :-

لا تحقرن من المعروف شيئا ولو أن تلقى أخاك ووجهك منبسط

Ertinya : "Janganlah kamu mencela apa jua perkara kebaikan (yang dilakukan) , walaupun hanya sekadar seseorang bertemu saudaranya dengan wajah yang senyum dan riang.." ( Riwayat Ahmad , dari hadis Jabir , no 19717 )

Justeru, apa jua kebaikan yang mampu diusahakan oleh seseorang, kita ditegah untuk memperlecehkannya. Yang penting juga adalah setiap kita bukan Malaikat yang mengetahui setiap gerak geri, niat dan usaha yang dilakukan oleh orang lain untuk Islam.

Oleh demikian, tidak adil sama sekali dengan ringan mulut kita menudingjari mendakwa si fulan telah tidak berjuang untuk Islam kerana sibuk dengan bisnesnya, motivasinya, syarikatnya, sekolahnya, kerjayanya dan lain-lain.

Kita sebenarnya tidak tahu secara tepat akan usaha dakwah yang dilakukan oleh orang lain, disebabkan sebahagian usaha untuk Islam mungkin dilaksanakan secara kelompok kecil, dan sebahagian yang lain pula tiada publisitinya.

Akhirnya tahanlah diri dari mudah bersangka buruk dan perhatikan tugas dan keikhlasan niat KITA SENDIRI dalam berjuang untuk kebaikan Islam, dan kurangkan 'menyibuk' dengan kutukan kepada individu lain.

APA SUMBANGAN KITA? SEJAUH MANA KEIKHLASAN KITA , SEBELUM MEMPERTIKAIKAN SUMBANGAN ORANG LAIN.

SekianZaharuddinAbd Rahman

www.zaharuddin.net

ORIGINAL ARTICLE : http://www.zaharuddin.net/content/view/730/89/

Saturday, April 17, 2010

aku akur..

Exam dah tersangatlah dekat..namun bagi mereka yang belum bersedia..selagi masa masih ada..jangan berhenti berusaha...anda mungkin tidak dapat study dengan baik hari ini...tapi anda akan dapat semua apa yang anda belajar sehari sebelum exam!!hahaha..better late than never..jadi yakinlah pada Dia..yang menciptakan masa..yang menciptakan keberkatan masa..yang menciptakan ilmu...dan Yang Maha Memberi dan Menghijab ilmu kepada seseorang..mintaklah pada Dia andai kita rasa lemah dan buntu...bersyukurlah pada Dia andai Dia telah memudahkan sesuatu...banyakkan study..banyakkan solat hajat..banyakkan solat hajat dan sunat...rajin2lah solat berjamaah dengan taat...kalau sebelum dekat exam quran hanya seminggu sehelai..pastikan nak dekat exam seminggu sejuzuk...mintalah dengan bersungguh2...kalau kita boleh berjaga malam untuk study berjam2 sampai subuh...nape kita tidak boleh solat berpuluh2 rakaat untuk meminta diberikan kejayaan???

 Jangan lupa berdoa padaNya...


'ala kulli hal...ingatlah..yang kejayaan itu milik Allah..kegagalan itu milik Allah...andainya kita berjaya...mintaklah dikurniakan syukur dalam diri...dibuangkan sifat sombong dan iri hati...namun andainya kita gagal...mintaklah agar kita dikurniakan kesabaran..kerana tiada yang lebih layak menganugerahkan kesabaran kecuali Yang Maha Mencipta sifat sabar....Innallaha maassobiriin....


 Mereka tidak lupa bahawa Allah yang "meletakkan" bola ke dalam gawang gol
BLOGGING OFF>>>>>>>>>>>>>>

Shoot with power....Feel the the passion of success..

Tuesday, April 13, 2010

JOM RAMAI-RAMAI BELI!!!
WORLD CUP  2010 KITS


                                England Home


                     

                      
                       
                              England Away                                             Germany Home

                                   
                        
                                        Germany Away
          
         
               
              
                  Portugal Home


           
                      
                                      Portugal Away

                            
                               Spain Home
                    
                            Spain Away

Nak tengok jersi pasukan lain boleh layari di sini....

http://www.worldsoccershop.com/world-cup-teams.html
ISMA menyokong penuh cadangan Tuan Guru Nik Aziz

Setelah beberapa lama ISMA melaungkan seruan ke arah perpaduan ummat Islam di negara ini hinggalah kepada tercetusnya KOBANNA, maka akhirnya ia mendatangkan hasil juga. Dalam kenyataan Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat baru-baru ini merupakan satu langkah yang sangat baik dan dipuji demi kepentingan umat dan agama. Beliau yang selama ini menentang sebarang pertemuan dengan UMNO akhirnya akur bahawa pergaduhan tidak akan membawa umat islam ke mana.
ISMA mendoakan semoga kenyataan ini merupakan langkah awal ke arah kesatuan ummat Islam di negara ini. ISMA juga mengharapkan tidak ada mana-mana golongan dalam PAS atau UMNO yang cuba untuk menggagalkan kesatuan ini. Kita mungkin berbeza dari segi parti politik tetapi persamaan-persamaan lain yang banyak tidak harus kita ketepikan. Cukup sudah kita berkelahi dan bercakaran kerana yang untung hanya pihak kufar. Banyak lagi isu lain yang boleh kita duduk dan bincang sekali, seperti isu rempit, dadah, pengangguran, jenayah, pelajaran, dan lain-lain lagi.

KOTA BARU, Feb 4 — After rejecting the proposed unity government between PAS and Umno, PAS spiritual leader Datuk Nik Aziz Nik Mat now wants the two parties to sit together to discuss religious issues. The Kelantan Mentri Besar said nothing could be achieved if PAS and Umno continued their animosity over politics.
“I want discussions on Islam between PAS and Umno. Fifty years of quarrelling… what’s the benefit? The party (Umno) has wasted a lot of time, expertise and funds fighting Islamist movements like PAS. Nothing achieved except endless quarrelling,” he told reporters after attending a seminar here today on the word “Allah”.
The one-day seminar, held at the Islamic Educational Centre (Putik), was also attended by Herald-The Catholic Weekly editor Father Lawrence Andrew and Buddhist representative Loo Choo Siang.
The idea of a unity government was raised by PAS president Datuk Seri Hadi Awang at the party’s general assembly last year to discuss Malay issues and Islam. Although Umno was open to the idea, Nik Aziz strongly opposed it.
Nik Aziz now wants Umno leaders to think about the importance of PAS and Umno sitting together to discusss religious issues, instead of they continuing their quarrel over political and development issues. — Bernama”


http://www.ismaweb.net/v4/isma-menyokong-penuh-cadangan-tuan-guru-nik-aziz/

Monday, April 12, 2010

Yaqin yang sudah hilang..

Seharian hari ini terasa lesu...tercari-cari mana silapnya diri ini...hati yang terasa kosong makin kosong...fikiran yang berserabut bertambah kusut...nak dijadikan cerita...petang tadi makan kat kedai Najwa...sudah makan dah nak masuk waktu maghrib..singgahlah kat Masjid Al-Makmur sekejap untuk solat..kebetulan sakit perut..nak pergi tandas..maka dengan penuh harapan saya pun menuju ke tandas masjid...tengok-tengok..lampu tandas rosak...gelap la pulak...dahla kurang bersih...masuk tandas sebelah...lagi la kotor...(hilang rasa nak qadha' hajat kat situ..buat pengurusan masjid..jagalah kebersihan tandas masjid)...maka dengan berat hati terpaksa cari tandas lain..ingat nak balik kat rumah..tapi rumah agak jauh dengan masjid..maka saya pun singgah di asrama IM2 untuk pergi tandas dan solat maghrib........

Maka saya pun solat maghrib di surau IM2..lama dah tak solat kat sana...dapat jumpa balik pemuda-pemuda yang  masih istiqamah mengimarahkan surau IM2..alhamdulillah..sejuk hati dapat melihat mereka...selepas solat maghrib..ada majlis iman dan fikir oleh jemaah tabligh...memandangkan diri ini sudah lama tidak hidupkan hati dengan tazkirah-tazkirah tentang kebesaran Allah..maka saya rajinkan diri untuk mendengar...


Tazkirahnya tentang yaqin...cukup menyentuh hati...bagaimana abang tu..(lupa nak tanya nama) menceritakan tentang hilangnya yaqin kita kepada Allah...tuhan yang mencipta asbab-asbab kepada sesuatu kejadian..Dia menjelaskan sebab mengapa hilangnya sifat yaqin itu dalam diri kita...kerana kita telah yaqin pada asbab yang Allah ciptakan...bukan yaqin pada pencipta asbab itu sendiri..kita yaqin yang makanan dapat mengenyangkan kita..kita yaqin yang duit dapat memudahkan urusan kita..kita yaqin belajar dapat memberi kejayaan kepada kita..kita yaqin bahawa ubat dapat menyembuhkan penyakit....kita lupa bahawa Allahlah yang memberi kekenyangan..yang memberi rezeki..yang memberi kejayaan kepada kita..yang menyembuhkan setiap penyakit di dunia....

Dia menambah lagi dengan menceritakan bagaimana iman para anbiya' adalah berdasarkan keyaqinan kepada Allah sangat tinggi..keyaqinan mereka tanpa didominasi oleh logik akal...lihatlah bagaimana Allah mendidik Nabi Musa a.s dengan keyaqinan bahawa tongkat yang digunakan untuk kehidupan sehariannya dapat berubah menjadi ular dengan hanya melemparkannya ke tanah...Allah mahu menanamkan aqidah para nabi dengan yaqin bahawa kekuasaan Allah mengatasi segala logik akal manusia...Allah mampu mentaqdirkan sesuatu dengan sebab atau tanpa sebab...Sebagaimana contoh ketika Nabi Musa a.s dikejar tentera Firaun sehingga tiba di hadapan laut merah...Allah memerintahkan Nabi Musa a.s supaya memukul laut...sesuatu yang melangkaui logik akal manusia..apa faedah memukul laut dengan menggunakan tongkat??Mengapa Allah tidak menyuruh Nabi Musa a.s untuk mengetuk kepala Firaun dengan tongkatnya supaya Firaun mati??Kerana semua rahsia hanya Allah yang tahu....


Banyak lagi contoh yang diberikan..Dia menambah lagi dengan menceritakan kisah para sahabat yang apabila mereka mempunyai masalah mereka tidak terburu-buru untuk menyelesaikannya dengan logik akal..sebaliknya mereka mengadukan masalah mereka kepada Allah...Dia menambah dengan mengatakan sekiranya kita beramal dengan cara yang betul akan memudahkan pertolongan Allah...Tidak perlu mencari jalan yang salah..jalan yang bid'ah untuk mencari pertolongan Allah...Jangan letakkan pergantungan kita kepada asbab tapi letakkan pergantungan kita kepada Allah...Dalam bahasa mudahnya...Allah lah yang mencipta segala masalah..dan Dialah yang mengetahui segala penyelesaian masalah tersebut...Diceritakan bahawa seorang sahabat baru pulang dari berdakwah di jalan Allah...melihat kebunnya kering kontang tidak subur..terus pulang menunaikan solat mengadu di hadapan Allah...seusainya dia menunaikan solat, dia meminta khadamnya untuk melihat kebunnya..sesampainya khadam tersebut di kebunnya,dilihatnya hujan turun menyirami kebunnya..lantas dia menceritakan kepada sahabat tersebut..sahabat tersebut menanyakan adakah hujan turun di sekeliling tempat tersebut..Khadamnya menjawab bahawa hujan hanya turun di kawasan kebunnya...Subhanallah yang Maha Memberi rezeki..

Dia mengakhiri tazkirahnya dengan mengajak kita menyampaikan Islam kepada semua..tidak kira masa dan tempat..luangkan masa untuk mengingati dan menceritakan kebesaran Allah kepada manusia...dia juga menambah andainya seorang manusia mati tanpa mengucapkan kalimah Lailahaillallah...maka seluruh manusia yang hidup sezaman dengannya akan dipertanggungjwabkan mengapa dia tidak menngucapkannya...Ingatlah bahawa hidayah itu milik Allah..kita tidak mampu untuk memaksa orang menerima Islam..tapi kita mampu untuk mengajak orang ke arah Islam..hidayah Allah tetap akan sampai..cuma kita tak tahu di mana dan kepada siapa Allah akan memberinya...Diceritakan ada satu kaum yang bernama Bani Sulaim yang tidak disinggahi tempat mereka oleh Nabi Muhammad dan para sahabat..dengan kuasa Allah berhala yang mereka sembah berkata-kata: "Sekarang sudah berakhir waktu untuk menyembah berhala..dan kini masa untuk mengikut agama yang dibawa oleh Muhammad.." Lantas seluruh Bani Sulaim pergi menemui Nabi Muhammad dan menyatakan keimanan mereka....

Banyak lagi yang tak tertulis di sini..tapi di sebalik peristiwa sakit perut nak ke tandas tadi..sehinggalah saya menunaikan solat maghrib di surau mahallah IM2...rupa-rupanya Allah telah aturkan untuk saya semuanya..kerana Allah mahu memberi jawapan untuk semua masalah saya...terima kasih Allah kerana telah mendengar dan mengabulkan doaku...

Saturday, April 10, 2010

Solat Taqwiyatul Hifzi


         Disunatkan bagi mereka yang ingin menguatkan hafalan mereka, terutama yang menghafal Al-Quran, agar mengerjakan solat sunat Taqwiyatul Hifzi.

Kaedahnya:

1. Mengerjakan solat ini empat rakaat dengan dua kali tahiyat akhir.

2. Mengerjakannya pada malam Jumaat, sebaik-baiknya selepas tidur.

3. Mengerjakannya 3, 5 atau 7 malam Jumaat berturut-turut.

4. Membaca pada rakaat pertama Surah Yaasin.

5. Membaca pada rakaat kedua Surah Ad-Dukhan

6. Membaca pada rakaat ketiga Surah As-Sajadah.

7. Membaca pada rakaat keempat Surah Muluk.

8. Setelah solat, bacalah doa ini: Wallahua'lam.........

supaya tidak lupa (kerana dirimu pembawa amanah yang berat)....

Panduan Menghafaz Al-Quran PDF Print E-mail
Sebelum Menghafal

1. Mempunyai azam dan minat untuk menghafal
2. Memilih waktu yang sesuai untuk menghafal.
3. Memilih tempat yang sesuai untuk menghafal.
4. Berada dalam keadaan tenang.
5. Kosongkan fikiran sebelum menghafal.
6. Pilih sebuah jenis mashaf dan jangan ubah dengan jenis mashaf lain.
7. Beristighfar, membaca selawat dan doa sebelum mula menghafal.
8. Membaca ayat 164 surah Al-Baqarah sebelum mula menghafal.

Teknik Menghafal

A. Teknik "Chunking"

1. Memisah-misahkan sepotong ayat yang panjang kepada beberapa bahagian yang sesuai mengikut arahan guru.
2. Memisah-misahkan selembar mukasurat kepada beberapa bahagian (2 atau 3 bahagian) yang sesuai.
3. Memisah-misahkan surah kepada beberapa bahagian, contohnya mengikut pertukaran cerita.
4. Memisah-misahkan juz kepada beberapa bahagian mengikut surah, hizib, rubu', cerita dan sebagainya.
5. Memisah-misahkan Al-Qur'an kepada kelompok surah, setiap 10 juz dan sebagainya.
B. Teknik Mengulang

1. Membaca sepotong atau sebahagian ayat sekurang-kurangnya lima kali sebelum mula menghafalnya.
2. Membaca ayat yang telah dihafal berulang-ulang kali (10 atau lebih) sebelum berpindah ke ayat seterusnya.
3. Selepas menghafal setiap setengah mukasurat, harus diulang beberapa kali sebelum diteruskan bahagian yang kedua.
4. Selepas menghafal satu mukasurat diulang beberapa kali sebelum diteruskan ke muka surat seterusnya.
5. Sebelum menghafal bahagian Al-Qur'an seterusnya, harus diulang bahagian yang sebelumnya.

C. Teknik Tumpu dan Ingat

1. Menumpukan penglihatan kepada ayat, mukasurat dan lebaran.
2. Pejamkan mata dan cuba melihatnya dengan minda.
3. Sekiranya masih lagi kabur, buka mata dan tumpukan kembali kepada mashaf.
4. Ulanglah sehingga dapat melihat ayat atau mukasurat tersebut dengan mata tertutup.

D. Teknik Menghafal Dengan Seorang Teman

1. Pilih seorang teman yang sama minat.
2. Orang yang pertama membaca dengan disemak oleh orang yang kedua.
3. Orang yang kedua membaca dengan disemak oleh orang yang pertama.
4. Saling menebuk ayat antara satu sama lain.

E. Teknik Mendengar Kaset

1. Pilih seorang qari' yang baik bagi seluruh Al-Qur'an atau beberapa qari' bagi surah-surah tertentu.
2. Sebelum mula menghafal, dengar bacaan ayat-ayat yang ingin dihafal beberapa kali.
3. Amati cara, lagu dan tempat berhenti bacaan qari' tersebut sehingga terpahat di fikiran.
4. Mula menghafal ayat-ayat tersebut dengan cara dan gaya qari' tersebut.
5. Sentiasa mendengar kaset bacaan Al-Qur'an dan kurangkan atau tinggalkan pendengaran lagu kerana ia akan mengganggu penghafalan.

F. Teknik Merakamkan Suara

1. Rakamkan bacaan kita di dalam kaset dan dengar semula untuk memastikan bacaan dan hafalan yang betul.
2. Bagi kanak-kanak, rakamkan bacaan ibu-bapa atau guru kemudian diikuti oleh bacaan kanak-kanak tersebut. Minta kanak-kanak tersebut mendengar kembali rakaman tersebut beberapa kali hingga menghafalnya.

G. Teknik Menulis

1. Tulis kembali mukasurat yang telah dihafal.
2. Kemudian semak semula dengan mashaf.
3. Menulis setiap ayat pertama awal mukasurat, atau setiap rubu', atau setiap juz, atau setiap surah dalam satu helai kertas.

H. Teknik "Pointers" dan "Keyword"

1. Buat beberapa kotak.
2. Setiap kotak merupakan satu mukasurat.
3. Catit dalam kotak tersebut beberapa perkataan yang menjadi keyword bagi mukasurat tersebut.
4. Merenung dan membayangkan kotak tersebut dalam ingatan.

I. Teknik Menghafal Sebelum Tidur

1. Membaca atau menghafal beberapa potong ayat sebelum tidur.
2. Semasa melelapkan mata, dengar kaset bacaan ayat-ayat tersebut dan bayangkan posisi-nya di minda kita.
3. Dengar kembali dari awal surah, juz atau hizib, atau mana-mana yang sesuai sehingga ayat yang telah dihafal. Cuba bayangkan ayat-ayat yang didengar dari kaset di minda kita.

J. Teknik "Mindmaping"

1. Bagi setiap Juz, buat 8 cabang, setiap cabang satu rubu'. Tulis ayat pertama rubu' tersebut dicabangnya.
2. Bagi setiap surah, buat cabang bagi setiap pertukaran cerita atau rubu'.
3. Bagi setiap 10 juz, buat cabang bagi setiap juz, dan cabang yang lebih kecil bagi rubu'.

Mengekalkan Hafalan

1. Jauhi maksiat mata, maksiat telinga dan maksiat hati.
2. Banyak berdoa, terutama waktu mustajab doa seperti ketika berbuka puasa, ketika belayar, selepas azan dan lain-lain lagi.
3. Kerjakan solat hajat kepada Allah.
4. Kerjakan solat Taqwiyatul hifz.
5. Menetapkan kadar bacaan setiap hari, contohnya, selembar, setengah juz, 1 juz dan sebagainya.
6. Membaca pada waktu pagi dan mengulangnya pada waktu malam.
7. Jangan membaca ketika sedang bosan, marah atau ngantuk.
8. Menulis setiap ayat yang mutashabih.

Dipetik daripada website Pusat Tahfiz Al-Quran Singapura
Semoga Allah melimpahkan rahmat kepada penulisnya.
 
http://www.tahfizmalaysia.com/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=1 

Majlis Penyampaian Sijil Khatam

Saturday, April 3, 2010

Kerana dirimu pembawa amanah yang berat...

tiba2 xde mood nak menulis...Allah xbg kekuatan untuk menulis...tapi try la jgk utk menulis...smlm ade ceramah ustz Noor Azman kat masjid cenderawasih...dia cte pngalaman dia kat Gaza...sgt2 la best...mengenangkan yg diri ini masih jauh nak dibandingkan dgn syabab2 di Gaza...Ya Allah bantulah aku....tadi mase g solat isyak kat msjd IM2, ustz yg crmh mlm ni jd imam...sy duk blkg dia...dia baca surah Muhammad...ade la 2-3 yg dia silap...hati ini terasa gelisah...makin lama al-quran dibaca ikut suka je...saya xslhkn ustz tu...tp spttnya sbg seorg yg berpengetahuan agama...yg hafal al-quran,kte kne jaga quran baik2...kalau yg bertaraf ustz pun bacaan quran dah tunggang langgang..apatah lg org yg xhafal quran...yg xreti baca quran...sedih hati ini mengenangkan...al-quran tidak lg dianggap satu mukjizat...dibaca skdr utk berlagu..dihafal skdr utk title "hafiz"..ada org kata jgn strict sgt...mgkin dorg xbljr mcm kita...slalu sy trfikir...kalaulah seorg ustz bacaan quran dia msh xbtul,dia ajr org baca quran,ajar anak2 dia baca quran...xmustahil satu hari nnt quran xkn dibaca dgn sbgmana quran itu itu turun...hurm...tu nape ustz sy pentingkan bacaan bersanad...kerana takut satu hari nnt hilang keaslian qiraat yg btul...maka dgn ini sy menyeru kpd shbt2 sekalian...pelajarilah ilmu al-quran sebaik mgkin..biar masyi dgn makhraj dan tajwidnya..buat shbt2 huffazul quran...peliharalah al-quran anda sebaik mgkin..usahakan utk ingt...tanamkan cita2 setiap hari utk masyi al-quran 30 juzuk...dtgkan rase susah hati kalau tidak ingat al-quran..kte blh susah hati kalau xingt ape yg kte bljr kt kelas tp kte xsusah hati kalau lupa quran..sbb quran xmsuk exam...ingtlah shbt2...quran tu bkn skdr bacaan...tp ia adalah mukjizat...krn huffaz al-quran diamanahkan utk menjaga al-quran sehingga hari qiamat..dan jgn berhenti pd diri anda shj...ajarlah shbt2 dan anak anda al-quran...moga al-quran kekal suci dan asli dgn asbab kita dan keturunan kita...amin......


انا نحن نزلنا الذكر وانا له لحافظون

Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan adz-Dzikr (Al-Qur’an), dan kamilah yang akan menjaganya". (AL Hijr 15:9)