Monday, December 7, 2009

Bila cuti lame2.....

              Cuti terus berlalu...tapi rase mcm byk pulak bazir mase...bace buku cket tdo...nak tgk TV jgn harapla..TV skrg xbyk cte2 yg best...ape beza duk kat umah dgn UIA??kalau duk umah..xde jadual..maknanya anda bebas melakukan ape2 dari pagi hingga ke malam dan hanya perlu solat berjemaah...kalau kat UIA..pagi kne gi kelas..ptg blh la rehat dan main sukan...mlm study dan buat xtvt2 lain...(ni hnya applicable tym xcuti la..kalau cuti mmg bosan gler)..kalau dulu mase sekolah tym duk umah kne la jgk pegi sekolah...balik slalunya tdo..kalau rajin buat keje2 umah...sapu daun2 kering ke...ptg bg mkn kat haiwan ternakan..(ade angsa je..skrg dah ade ayam balik)...buang sampah...walaupun mcm boring...tp buat bnda ni best kalau buat dgn ikhlas..binatang pun makin syg kat kita..hahaha...kdg2 g la jgk main ape2...bola ke...tp skrg nak main bola dgn sape??org lain sekolah..kte cuti..org lain cuti..kte sekolah...ape nak jd dgn cuti kat UIA ni...nak xnk...ngadap jelah komputer zaman awal millennium ni...adeh...kne pk smthg nak buat ni..at least ade jadual supaya xbyk hbskan mase dgn tdo je..ptg2 ingt nk bljr masak...hehehe..nilah peluang nk bljr masak..kalo x nnt..xkn nk masak nasi goreng je kalo isteri xde kat umah??(mcmla dh nak kawen)....

                19 hb ni PEMBINA ade anjurkan sukan belia islam dkt UKM bangi...so naqib ktorg tgh cari sape2 yg nak join...kebetulan sy plak balik kelantan...dia mtk tlg survey jersey utk team PEMBINA pahang..smpai skrg xpegi2 lagi sbb tmpt tu kat selatan thailand(tmpt org selalu berperang)...tp at least ade la jgk keje nk buat tym2 cuti ni...bukak cuti ni kne pndah g umah sewa plak...byk la lg duit akn hbs sbb kne beli brg2 keperluan...(kalo blh nak je pow sume locker dan meja kat asrama..katil xnk sbb slalu tdo ats tikar je)...duit scholarship yg asalnya rm5600 tu tinggal rm500 je...mane peginye duit byk2 tu??hahaha...yg pstnya..taukeh cina yg pow duit tu...tgh jalan2 kat area msjid negeri...singgah berhenti jap kat satu kedai...borak dgn sorg taukeh cina ni...tiba2 dia mtk duit...rm5500 kot...adeh....xleh wat ape..kbtulan org xramai tmpt tu...so bg jelah...tp dia ni xla jahat sgt..dia kata dia akn tukar dgn bnda lain...


Inilah yg dia bagi..hehehe..Teman sejati utk g kelas..Perkenalkan HONDA WAVE 125X

                      Sejak haritulah sy jadi miskin...dahla kne jadi bendahari rumah sewa..ditugaskan utk byr sewa rumah..nak dijadikan cte..aritu sy pegang duit sewa rumah..ade rm2000...mase g byr deposit utk umah kat setongkol jaya, sume masih cukup...ktorg byr rm600...ditaqdirkan Allah...bdk2 ni jumpe plak umah kat IM2..so sepatutnya ade rm1400 lagi..tgk2 tinggal rm1200...adehhh...ntah mane plak terbang rm200 tu...sdgkn dh simpan elok2 dlm locker...nk xnk kne ganti la dgn duit sndiri yg xbyk tu...burn lagi...nasib baik xburn iman kan??Allah cuma nak test sy dgn rm200 utk beli nilai kesabaran..cukup ke duit tu??Sejak balik umah ni..byk la bnda nk kne pk..esp duit yg makin xde ni..sem dpn nak kne jimat btol2 dah...sem 1 je enjoy..biarla miskin asalkan berjimat dan tidak membazir...Sesungguhnya Allah tu maha kaya..Kalau kamu sangka ia akn menyebabkan kamu faqir, maka Allah akn mengkayakan kamu dgn kelebihanNya....Harap2 smpt sblum hari yg ditunggu2..ameen  =)


1 comment:

  1. salam..

    ni kenal buat bisnes sosej ni nk tampung hidup..
    hehehe...

    ReplyDelete