Sunday, June 6, 2010

Doa untuk pengantin..Khas buat Kak Linda dan Sir Syahrum, Abg Afiq dan Kak Aisyah serta Kak Sufi dan Ustaz JuzailiYa Allah di hari yang berbahagia ini,
Buat raja sehari tuan putera dan puteri

Jika hari ini kalian adalah raja
Ketahuilah selamanya kalian adalah hamba
Maka hanya selayaknya padaNya kita meminta

Limpahkanlah rasa cinta kepada mempelai,
Yang Kau jadikan pengikat rindu Rasulullah dan Khadijah Al Qubro
Yang Kau jadikan mata air kasih sayang
Ali bin Abi Thalib dan Fatimah Az Zahra
Yang Kau jadikan penghias keluarga Nabi-Mu yang suci.

Ya Allah,
Cukupkanlah permohonan mempelai dengan redha-Mu
Jadikanlah mempelai Suami & Isteri yang saling mencintai di kala dekat,
Saling menjaga kehormatan dikala jauh,
Saling menghibur dikala duka,
Saling mengingatkan dikala bahagia,
Saling mendoakan dalam kebaikan dan ketaqwaan,
Serta saling menyempurnakan dalam peribadatan.

Ya Allah,
Sempurnakanlah kebahagiaan mempelai
Dengan menjadikan perkawinan mempelai ini sebagai ibadah kepada-Mu
Dan bukti ketaatan mereka kepada sunnah Rasul-Mu.
Amin Allahumma Amiin……

Ya Allah…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui bahwa hati-hati ini telah berkumpul untuk mencurahkan cinta hanya kepada-Mu, bertemu untuk taat kepada-Mu, bersatu dalam rangka menyeru [di jalan]-Mu, dan berjanji setia untuk membela syariat-Mu maka kuatkanlah ikatan pertaliannya.

Ya Allah…
Abadikan kasih sayangnya, tunjukkanlah jalannya dan penuhilah dengan cahaya-Mu yang tidak pernah redup, lapangkanlah dadanya dengan limpahan iman dan keindahan tawakal kepada-Mu, hidupkanlah dengan ma’rifat-Mu, dan matikanlah dalam keadaan syahid di jalan-Mu. Sesungguhnya Engkau sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong. Dan semoga shalawat serta salam selalu tercurah kepada Muhammad SAW, kepada keluarganya dan kepada semua sahabatnya.

Ya Allah…
Hari ini dua hamba-Mu yang dhaif mematri janji dalam Mitsaqan Ghaliza di hadapan kebesaran-Mu. Sungguh aku tahu tidak mudah bagi mempelai untuk memelihara ikatan suci ini dalam naungan ridha dan maghfirah-Mu. Sungguh aku tahu, amat berat bagi mempelai untuk mengayuh perahu rumah tangga menghadapi taufan godaan di mendatang. Karena itulah aku memohon pandulah setiap langkah dan keputusan mempelai..

Tunjukilah mempelai jalan yang lurus, jalan orang-orang yang lebih Engkau anugerahi kenikmatan, bukan-nya jalan orang-orang yang Engkau timpai kemurkaan, bukan pula jalan orang-orang yang Engkau tenggelam dalam kesesatan. Sinarilah hati kami dengan cahaya petunjuk-Mu.
Terangilah jalan mempelai dengan sinar taufik-Mu. Kalau Engkau berkenan menganugerahkan nikmat-Mu atas mempelai, bantulah mempelai untuk banyak berdzikir dan bersyukur atas nikmat-Mu itu. Hindari mempelai dari orang-orang yang terlena dalam kemewahan dunia. Lembutkan hati mempelai untuk merasakan curahan rahmat-Mu.

Ya Allah…
Indahkanlah rumah mempelai dengan kalimat-kalimat-Mu yang suci. Suburkanlah mempelai dengan keturunan yang membesarkan asma-Mu. Dgn jundi2 yg akn membela agamaMU..Penuhi mempelai dengan amal shaleh yang Engkau ridhai. Jadikan mempelai Yaa…Allah teladan yang baik bagi manusia. Jadikan cinta mempelai cinta yang membawa ke syurga..

Ya Allah…
Damaikanlah pertengkaran di antara mempelai, pertautkan hati mempelai, dan tunjukkan kepada mempelai jalan-jalan keselamatan. Selamatkan mempelai dari kegelapan kepada cahaya. Jauhkan mempelai kejelekan yang tampak dan tersembunyi.

Ya Allah..
Kami memohon drpdMu cintaMu…cinta org2 yg mencintaiMu..dan cinta kpd amalan yg membawa kpd cintaMu….

Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang…..amin ya rabbal alamin…
No comments:

Post a Comment