Monday, March 28, 2011

Allahumma bariklana wabarik alaina wajma' bainana fil kheir...Semua sahabat dan kenalan yang mengenali diri ini dijemput hadir untuk memeriahkan dan memberkati majlis ini....Ameen...

Friday, March 18, 2011

Khairy Jamaluddin atau Lim Guan Eng??RINGKASAN ISU : ANTARA CALON BN MUSLIM DAN CALON PR NON MSLIM DLM P/RAYA
Realiti Paktikal semasa PR ; Pembahagian Kerusi
 1. Praktik pembahagian kerusi dlm PR ialah :
  1. Majoriti Melayu (70% ke atas) – PAS
  2. Majoriti Cina ( 70 % ke atas) – DAP
  3. Campuran 50-50 atau 60-40 (terutama kaw Bandar)- PKR

Dari segi pembahagian ini sebenarnya menguntungkan Islam kerana :
  1. Kawasan Melayu – PAS (Islam ) vs UMNO (melayu x demokratik)
  2. Kawasan Cina – DAP (kafir demokratik) vs MCA (kafir x demokratik)
  3.  Kawasan Campur:
                                    I.            PKR (melayu demokratik) vs komponen Bn (kafir x demokratik)
                                   II.            PKR (kafir demokratik) vs komponen BN (kafir x demokratik)

 1. Sebab itu pentingnya memahami reality. Jika tidak berada di dalam reality politik semasa, lebih baik tidak melibatkan diri dengan memberi komen secara khusus dan spesifik terhadap  isu tersebut.

Jika Berlaku Andaian Tersebut ( Melayu BN vs Kafir PR)
 1. 1.       Memang ada dalil Al-Quran yg jelas dan terang melarang Muslim mengangkat pemimpin dari kalangan non muslim (surah Aali Imran ayat 2, annisa’ ayat 144 dll ). Kisah Umar al-Khattab yg memerintah dua  gabenornya ( Abu Musa al-Asy’ari dan Khalid al-Walid) utk memecat pembantu mereka di bidang pentadbiran dan kewangan yg berasal dari non muslim. 

 1. 2.       Namun kefatwaan dan hukum tdk sepatutnya di istinbat secara umum dr zahir nas begitu shj. Lihatlah juga terhadap perbincangan paa ulama terhadap nas tersebut dan perbandingannya dgn nas-nas yg lain dlm isu tersebut. Demikian juga kisah Umar membuktikan tidak berlaku ijmak d kalangan ulama’ tentang isu tersebut. 

 1. 3.       Perbincangan terhadap isu perlantikan wakil rakyat non muslim ini secara ringkasnya boleh di bahagikan kpd 2 perkara : 

 1. a.       Tauliyah Ahli Dzimmah (Kafir)- Pelantikan Kepimpinan Non Muslim
 2. b.      Isti’anah Bil Kufri- Kerjasama dengan Non Muslim


 Tauliyah Ahli Dzimmah (Kafir)- Pelantikan Kepimpinan Non Muslim
   1 .Dr Ibrahim abdus Shodiq dlm Fiqh Sholahiyah lil Wilayah menyebut- hal tersebut termasuk dalam     bab  tauliyatul ahlu dzimmah ( pengangkatan ahlu dzimmah/non muslim), di mana, berkait dgn kepimpinan dan hak non muslim di dlmnya , di bahagi menjadi 3 tingkatan, masing-masing adalah:

a. Wilayatul ‘Aamah ( Kepimpinan Umum sprt Khalifah, Imamatul Uzma, Presiden, PM atau raja) dan Wilayah Zu Shibgoh Diiniyah ( Kepimpinan Posisi Nilai Keagamaan Strategis sprt Panglima Perang ,Jeneral Tentera ,Keselamatan , Ketua Hakim dll )

b. Wazhaif Qiyadiyah ( Posisi Kepimpinan Strategis Lainnya sprt Menteri , Gabenor dsb )

c. Wilayat Madaniyah ( Kepimpinan Teknikal dan Skill Umum tertentu sprt ketua jabatan dll)

2.  Di dalam kitab Ahkam Sulthaniyyah bab wizaroh (kementerian), Imam Mawardi membahagi pos kementerian menjadi dua bagian utama :
    a. Wizaratu Tanfiz ( Kementerian pelaksana/eksekutif)
    b. Wizaratu Tafwidh (Kementerian pemutus/buat dasar )

3. Para ulama bersepakat tentang pengharaman non muslim menjadi  pemimpin dlm posisi2 strategis sebagaimana di sebutkan  ( Wilaayah  Aamah atau Wizarah Tafwidh)

4. Khilaf di kalangan ulama tentang hukum perlantikan pemimpin atau wakil rakyat non muslim dlm sebuah Negara Islam pada posisi Wazhaif Qiyadiah , Wilayat Madaniyah , Wizarat Tanfiz :
 a. Pandangan Pertama – Tidak harus berhujjahkn dalil2 yg sama sprt di atas
 b. Pandangan Kedua  - Harus, berhujjahkan:

         I.   Qazman, seorang yahudi  tlh terlibat bersama tentera Islam membunuh 3 org pemegang bendera musyrikin sehingga Nabi bersabda  “ InnalLaaha Laya’zuru Haazad-diin bir Rajuli- Fajir  - sesungguhnya allah akn memperkuatkn agama ini dgn lelaki jahat” (Rujuk kitab Nailul Athar, Imam Syaukani  25/7)

       II.     Baginda melantik Safwan bin Umayyah (non muslim) menganggotai risikan Islam dlm perang Hunain dll.

   III.       Pendapat ke 3- Harus atau Tidak bergantung kpd keperluan politik (maslahah). Hujjah kump ini sama sprt kump kedua ttp dgn syarat menguntungkan Islam.Pendapat ini adalah pendapat paling ramai dan paling kuat.


5.    Di antara Ulama yg membenarkn pelantikan kepimpinan non muslim dlm posisi selain wilaayah Aamah atau Wizarah Tafwidh ialah : Imam Mawardi dlm kitabnya Ahkamu Sulthaniyyah, Dr Yusuf Al-Qaradhawi dlm bukunya Ghairul  Muslimin fil Mujtamak Muslim, Imam Qurtubi dlm Al-Ijmak li Ahkamil Quran, Hasan Al-Banna dlm Majmuk Rasail bab Risalah Taalim dll.

Isti’anah Bil Kufri-Kerjasama dgn Non Muslim
 1.   Secara logiknya,para ulama yg membolehkan pengangkatan non muslim menduduki jabatan tertentu yg cukup strategic, mereka berbicara dlm konteks menjalankn Negara Islam, Pemerintahan Islam, bahkn Khilafah Islamiah. Ertinya , dlm keadaan  ‘Islam Berkuasa Penuh’ pun,masih begitu fleksibel dgn membuka kesempatan dlm keterlibatan non muslim. Jika dilihat dlm realiti Malaysia hari ini, di mana Pemerintahan Islam blm terbentuk, maka tentulah isu bekerjasama dan pengangkatan  non muslim dlm jabatan tertentu seharusnya lebih terbuka dan fleksibel.                                                                                                                                         
 2. Realiti  Politik PAS- 12 penggal pilihanraya- x menang di persekutuan. Menang negeri x boleh laksanakan Islam menyeluruh. PAS kalah teruk di kawasan majoriti pengundinya bukan Islam hasil serangan, sekatan, halangan, fitnah, propaganda, tipudaya, penyelewengan dalam kezaliman Pemerintah.                                                                                                                        
 3. Tahalluf (kerjasama) PAS bersama PR tidak direct kpd Pemerintahan Islam ttp usaha dan upaya mewujudkan terlebih dahulu ruang, jalan dan syarat2 ke arah pemerintahan Islam. Jika pemulihan demokrasi ,kebebasan dan keadilan adalah jln yg realistic kpd kpd pemerintahan Islam (muqaddimah wujub) maka bersama PR dan menolak BN adalah pilihan yg paling tepat krn kita berada pada marhalah SEBELUM DAN SEMASA BERPERANG, kita bukan KERAJAAN BERKUASA PENUH.

Saturday, March 5, 2011

Mudah-mudahan kita tak lupa

 Moga kita jadi Al-Quran yamsyi 'alal-ardh...ameen

Berakhir satu pertandingan. Ia bukan sebarang pertandingan. Anda mesti nak tahu kenapa kan? Daripada beribu-ribu pelajar di UIAM Gombak dan Kuantan, beratus-ratus bekas pelajar DQ, tak termasuk yang dari sekolah tahfiz dan sebagainya, hanya lebih kurang 30 orang peserta yang mengambil bahagian. Ini antara salah satu sebab saya menyertainya. Peluang untuk menang tu ada!Hehehe.

Tapi bukan itu yang menjadi keutamaan. Pertandingan kali membawa seribu makna dan kenangan. Mana tidaknya, atas nama hafazan al-quran, saya dapat berjumpa semula roomate-roomate saya di CFS PJ dulu. Tak perlu suruh. Tak perlu ajak. Kecintaan dan hobi yang sama pada al-quran menyatukan kami. Dapat pergi jalan-jalan ke Gombak. Saling 'tebuk-menebuk' antara satu sama lain. Buat akh Ahmad Syahid dan Shahrul Fami, antum sangat istimewa. Dalam ramai-ramai mereka yang telah mengaku khatam hafazan al-quran, kita antara yang sanggup untuk menguji hafazan kita. Agar kita sekadar bukan hafiz yang masyi membaca pada tulisan, juga masyi ketika tanpa al-quran di depan.

Sekadar peringatan buat diri dan para sahabat yang masih mengaku dirinya adalah huffazul quran. Quran itu tidak diturunkan di DQ. Quran itu juga bukan hanya dibaca saat kita lapang tiada kerja. Quran itu juga bukan sekadar untuk dibaca bahkan dijaga dan dihayati maknanya.

Mari bersama kembali kepada al-quran. Sama-sama kita mantapkan hafalan, rajin-rajin iadah, di samping memantapkan akhlak dan pelajaran. Jangan peduli apa orang kata. Bukan nama 'budak DQ' jadi ukuran kita. Tapi kita teguh dengan prinsip kita sebagai huffazul quran. Walau apa pun pandangan orang pada kita. Kalau benar huffaz teknokrat mahu dilahirkan, masuk DQ, keluar DQ, masuk CFS PJ, masuk UIAM Gombak atau Kuantan, al-quran masih tersemat indah di dada. Itulah quran yang berjalan di atas bumi!

Kalau mengulang al-quran, biar istiqamah. Jangan sekadar tengok dan baca. Tapi mujahadahlah untuk tutup quran dan baca. Jangan lupa untuk tasmi' dengan ustaz atau sahabat-sahabat untuk menjamin ketepatan hafazan kita. Jangan kita lupa. Jangan kita putus asa. In tansurullaha yansurkum wa YUSABBIT 
AQDAMAKUM!


p/s: Buat Bee dan Asma', rajin-rajin nguley deh. Kito jupo kat Balai Islam pulok. Bittaufiq wannajah wal istiqomah =)