Tuesday, December 21, 2010

Sudahkah anda menjadi seseorang???

Bismillah...

Kali ini sekadar nak bercerita..baru-baru ini diadakan Hari Keluarga ISMA Pahang di Dewan Kemasyarakatan Indera Mahkota 2. Tak banyak cerita menarik untuk dikongsi.Tiada gambar untuk dipaparkan.  Sekadar banyak memerhati orang-orang yang hadir. Kurang berminat untuk ambil bahagian kecuali dapat makan free. Kebetulan pulak haritu PEMBINA diminta buat persembahan dengan KRIM. Maka terpaksalah kami nyanyi lagu "wahai para pejuang", "untukmu Palestina" dan entah apa satu lagi kerana Barra' bersemangat nak nasyid(ikut jelah..). Dan hari tu jugak besday Barra'!Dah 23 tahun akhirnya...

Nak dijadikan cerita, lagu "wahai para pejuang" tu memerlukan kawalan suara yang baik kerana hampir semua lagunya memerlukan suara yang tinggi. Ditaqdirkan Allah, ahli PEMBINA dan KRIM yang lain tak nak nasyid ada satu bahagian lagu tu. Maka saya pun cuba kerana rasa macam boleh buat( tapi seksa sebenarnya.Dahla tak biasa nasyid-nasyid ni. Baca quran boleh la). Oleh sebab risau sangat tak dapat nasyid dengan elok, masa persembahan hari itu saya nasyid tak keluar suara. Tangan pun vibrate. Hahaha. Buat malu saja. Tapi cover2 jelah. Apa boleh buat.Hehehe..

Ok lah. Dah tiada modal untuk menulis. Maaf kalau tulisan ini tak membawa makna. Akhir kata, marilah kita rajin-rajin mengulang Al-Quran. Sesungguhnya quran itu hanya lekat dalam jiwa mereka yang berusaha untuk mencintai al-quran. Mari baca al-quran sedap2. Kerana Rasulullah ada bersabda:

"Kamu hiasilah Al Quran itu dengan suaramu yang merdu" 

Diriwayatkan, bahwa pada suatu malam Rasulullah s.a.w. menunggu-nunggu isterinya, Sitti 'Aisyah r.a. yang kebetulan agak terlambat datangnya. Setelah ia datang, Rasulullah bertanya kepadanya:" Bagaimanakah keadaanmu?" Aisyah menjawab :"Aku terlambat datang, karena mendengarkan bacaan Al Quran seseorang yang sangat bagus lagimerdu suaranya. Belum pernah akumendengarkan suara sebagus itu." Maka Rasulullah terus berdiri dan pergi mendengarkan bacaan Al Quran yang dikatakan Aisyah itu. rasulullah kembali dan mengatakan kepada Aisyah:" Orang itu adalah Salim, budak sahaya Abi Huzaifah. Puji-pujian bagi Allah yang telah menjadikan orang yang suaranya merdu seperti Salim itu sebagai ummatku." 


Jom iadah Quran!! =)


Nak iadah mestilah ada orang dengar....(gambar hiasan)


p/s: Umur saya dah 21 tahun...tapi dah berapa banyak juzuk yang sudah masyi?dah berapa peratus dunia saya dah takluk??

Sunday, December 12, 2010

terima kasih Tuhanku...

terima kasih Tuhanku kerana masih tidak melupakanku...

terima kasih Tuhanku kerana masih memberikan aku bangun setelah aku lena dalam dosa kepadaMu..

terima kasih Tuhanku kerana masih membuka peluang untuk aku bertaubat kepadaMu..

terima kasih Tuhanku atas rahmat dan maghfirah yang melebihi derhaku kepadaMu...

siapalah aku tanpaMu Tuhanku..

aku terlalu kecil dan kerdil di hadapanMu... ='(


p/s: post ini tiada huruf besar kecuali untuk Allah ..kerana hamba itu sengat kecil dibandingkan dengan Allah...hanya yang layak memilik kebesaran adalah Allah..
terima kasih wahai Tuhanku
yang sentiasa melimpahkan rahmat-Nya
membenarkan aku menghadap-Mu
Tuhan yang Maha Pengasih
dan Maha Penyayang

untuk bercakap dengan-Mu Tuhan
mengizinkan ku minta pada-Mu
memuja memuji sepenuh hatiku
memohon munajat pada-Mu Ya Rabbi

tapi aku khuatir ketika menghadap-Mu
tidak pula pandai beradab dengan-Mu
aku mula bimbang
kalau aku derhaka dalam ketaatan
bukan rahmat dari-Mu yang ku dapat
tapi ku kan dapat kemarahan-Mu

ya Rabbal 'Aalamin
maafkanlah aku.

-Mawaddah-
(Cintai Tuhan, sayangi manusia)

Thursday, December 9, 2010

Ukuran kejayaan sebuah dakwah

Semenjak akhir-akhir ini saya banyak memikirkan tentang dakwah. Method, strategi, keberkesanan, keterbukaan, matlamat dan penerimaan. Semua ini selalu berlegar-legar dalam kepala. Saya mula menyoal diri saya sejauh manakah dakwah yang saya mahu lakukan?Apakah hasil dakwah yang saya impikan?Apakah makna kejayaan sebuah dakwah yang sebenarnya??

Dakwah itu seruan, Islam itu risalah

Apabila saya berfikir mencari jawapan, saya kembali kepada matlamat asal dakwah. Makna dakwah itu sendiri bermaksud seruan. Seruan kepada perintah Allah. Timbul persoalan di sini. Seringkali orang mengaitkan kerja dakwah itu dengan usrah, katibah, daurah, rehlah, jaulah dan mukhayyam. Adakah ia terhad pada perkara-perkara tersebut sahaja? Bagaimana pula dengan kuliah, ceramah, ajak makan minum untuk berukhuwwah, doa untuk sahabat dan tazkirah??

Pengalaman saya terlibat dalam organisasi yang menjalankan kerja dakwah kadang-kadang membuatkan saya sendiri keliru. Poin yang saya dapat ialah mengapa perlunya aktiviti tarbiyah dalam berdakwah ialah supaya adanya kesinambungan dalam melaksanakan kerja dakwah. Saya sangat setuju dengan penyataan tersebut. Namun, kita tidak boleh menolak cara dakwah orang lain memandangkan apa sahaja yang dilakukan untuk mendekatkan manusia kepada Allah adalah salah satu daripada usaha dakwah. Maka tidak perlu timbul siapa yang betul dan siapa yang salah.

Walaubagaimanapun, kerja dakwah tidak boleh diambil mudah. Kita perlu menjalankan kerja dakwah dengan satu sistem yang tersusun. Bukan sekadar kerja sampingan. Ia memerlukan perancangan dan strategi. Mesti ada master plan dan action plan. Bukan hanya sekadar tazkirah sebulan sekali. Bukan sekadar baca bismillah sebelum cabut gigi.

Berdakwah mesti istiqamah


Satu cabaran paling besar untuk menjalankan kerja dakwah ialah istiqamah. Seringkali terdengar istilah futur dan putus asa. Ia bukan satu tiket untuk anda keluar dari kerja dakwah. Kerana kerja dakwah adalah kerja semua manusia. Cuma kita yang lupa. Cuma kita yang tidak sedar yang ianya sudah tertulis dalam Al-Quran. Cuma kita yang jahil kerana mahu menafikan tugas kita.

3:110


Maksudnya: " Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang makruf, dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka; di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik." (Ali Imran :110)
Kita boleh menilai sendiri kerja dakwah kita. Saya agak terkilan kerana saya merasakan kerja dakwah ini dilakukan tidak lebih daripada satu kerja sampingan yang bermusim. Bila kita rasa nak buat, kita buat. Bila kita rasa malas, kita tinggalkan. 


Saya berasa sungguh hairan. 


Hampir setiap kali ada "meeting" untuk kerja dakwah, selepas habis borak itu dan ini, maka "meeting" itu ditangguh ke suatu tarikh yang jauh tanpa ada kerja atau tugas yang perlu dilaksanakan. Saya tidak boleh menerima realiti ini. Kerana bagi saya dakwah adalah kerja yang tidak berhenti. Ia perlu dilakukan dalam berperingkat-peringkat. Berperingkat tidak bermakna kita berhenti buat. Ia mesti ada penerusan, bukan membisu tanpa pelaksanaan!


Kita berdakwah kepada Islam, bukan kepada wadah


Fenomena hari ini di Malaysia menyaksikan kerja dakwah sangat subur. Di mana-mana sahaja pasti ada usaha gerakan dakwah yang dilakukan oleh pelbagai persatuan dan organisasi dakwah. Nama-nama seperti PAS, ABIM, JIM, IKRAM, ISMA, HALUAN bukan sesuatu yang asing lagi di Malaysia. Bahkan di peringkat IPT juga terdapat persatuan-persatuan dakwah seperti KARISMA, GAMIS, PKPIM, PEMBINA dan lain-lain yang aktif membuat kerja-kerja dakwah.

              


      

         Sampai bila kita mahu berpecah??Kewujudan kepelbagaian jemaah di Malaysia ini  ada pro dan kontranya. Saya tidak mahu memberi komen yang panjang tentang isu ini memandangkan saya bukan faqih dalam bab ini. Cuma, apa yang saya pelik mengapa begitu sukar sekali untuk mereka merancang satu kerja Islam yang sama dalam sebuah meja yang sama? 


Perbezaan tanzim sepatutnya tidak menjadi alasan untuk kita melakukan kerja secara berasingan. Kalau objektif sesuatu program itu sama, mengapa perlu ada hingga 4-5 program yang sama tapi atas nama berbeza? Mengapa mesti ada rehlah IKRAM, rehlah ISMA, rehlah ABIM, rehlah PAS, rehlah HALUAN sebagai contoh? Padahal program itu adalah terbuka kepada umum. Wujudnya sikap individualistik dalam jemaah menjadikan orang awam keliru. Kenapa mesti banyak dan tidak satu??Katakan ada 100 orang mahu pergi rehlah, disebabkan wujudnya 5 rehlah pada hari yang sama, maka setiap rehlah itu hanya akan dihadiri oleh 20 orang sahaja. Cuba fikirkan, andainya kelima-lima persatuan tadi bersatu, maka satu rehlah boleh dihadiri oleh 100 orang. Tentu lebih meriah dan ukhuwah lebih terasa. Tiada istilah aku engkau. Tiada lakum amalukum wali amali. Kita bukan berbeza kerana akidah. Kita hanya berbeza wadah!


Timbul pula isu siapa mahu ikut siapa nanti. Di sini hilangnya sikap berlapang dada yang kita selalu sebut-sebut. Kalau benar kita yakin semua persatuan mengajak kepada Islam, maka kita tidak perlu gusar andainya mereka tidak bersama-sama dalam wadah kita. Yang penting mereka bersama gerakan Islam. Apa yang patut kita bimbangkan ialah di mana masih ramai lagi yang kurang kefahaman Islam. Berusahalah mengajak mereka kepada Allah. Bukan hanya sekadar menjadi ahli persatuan dakwah!
Setiap orang ada pandangan berbeza


Saya tidak memaksa anda untuk menerima apa yang saya utarakan di sini. Cukup sekadar untuk kita berfikir. Untuk kita muhasabah kembali. Komen daripada anda sangat saya alu-alukan. Moga kita dapat berkongsi ilmu.


 Moga dakwah kita takkan terhenti di sini. 


Kalau hari ini kita berjalan, moga esok kita berlari. 


Membawa dakwah mendaki puncak cita-cita yang tinggi. Sehingga menggapai langit Ilahi. Agar kemenangan Islam bukan hanya angan-angan, tetapi keagungannnya bergema hingga ke bulan! =)

Friday, December 3, 2010

Katibah PEMBINA Pahang: Kepentingan Tarbiyyah

Pada 26 November 2010 bersamaan dengan hari Jumaat, PEMBINA Pahang telah mengadakan satu katibah untuk ikhwah PEMBINA di Pejabat PEMBINA Pahang di Bukit Setongkol. Memandangkan ramai ikhwah yang masih bercuti dan posting, katibah kali ini hanya dihadiri oleh ikhwah medic dan dentist serta Pengerusi dan Timbalan Pengerusi PEMBINA Pahang. Katibah kali ini disampaikan oleh Ustaz Saberi bin Muda, mantan Presiden ISMA Mesir.

Gambar terpaksa digelapkan atas sebab keselamatan

Ustaz Saberi :Sekarang bekerja dengan Aman Palestin

Ustaz Saberi memulakan penyampaian dengan memberikan definisi tarbiyah. Kemudian ustaz meneruskan dengan menjelaskan asas-asas tarbiyyah(muwasafat tarbiyyah) yang 10.

Adakah kita sudah cukup??

Kemudian ustaz menerangkan yang proses tarbiyyah sangat penting dalam membentuk peribadi muslim seiring dengan meningkatnya maratib amal. 

Dr. Yusuf AI Qardhawi dalam bukunya, telah menjelaskan bahawa di sana ada beberapa faktor yang membantu menjayakan Tarbiyah lslamiyah, antaranya :

i. Keyakinan sepenuhnya bahawa tarbiyah adalah satu-satunya wasilah yang paling berkesan untuk merubah masyarakat, melahirkan rijal dan seterusnya mencapai kejayaan. Melalui tarbiyahlah Rasulullah SAW berjaya membentuk generasi rabbani sebagai contoh yang sukar ditandingi.

Jalan Tarbiyah adalah jalan yang jauh, jalan yang sukar dan jalan yang bertahap-tahap. Sedikit sekali yang mampu mengharungi jalan ini, tapi ianya satu-satunya jalan untuk sampai kepada kejayaan.

ii. Hanya Tarbiyah Islam yang mempunyai manhaj dan matlamat, lengkap dalam semua aspek dan jelas dari segi sumber, proses don perancangannya.

iii. Tarbiyah lslamiyah mampu mewujudkan suasana masyarakat yang harmoni. Suasana ini membantu setiap anggota masyarakat hidup secara Islam. Masyarakat dididik tentang cara memberi tunjuk ajar, cara bersimpati, memberi pertolongan dan sebagainya. Setiap anggota merasa sedikit dengan dirinya dan merasa banyak dengan sahabat. Dia merasa lemah bila bersendirian dan merasa kuat dengan berjemaah.

iv. Adanya pemimpin yang bersifat pendidik dengan fitrah yang Allah anugerahkan kepadanya. Pengetahuan dan pengalamannya menjadikan Tarbiyahnya lahir daripada hati sanubari yang bersih dan ikhlas kerana Allah SWT semata-mata. Setiap perkataan yang keluar dari hati akan masuk ke hati-hati yang lain tanpa sekatan. Perkataan yang hanya lahir dari lidah semata-mata tidak akan mampu melewati telinga pun. Perpatah ada menyatakan: "Orang yang kehilangan sesuatu benda nescaya ia tidak akan dapat memberikannya."

v. Mempunyai pendidik-pendidik yang ikhlas, berwibawa dan beramanah mengikut jalan pemimpin agong Muhammad SAW. Tidaklah dimaksudkan pendidik di sini mereka yang keluar dari pusat-pusat pengajian tinggi dalam bidang tarbiyah atau pendidikan, dengan ijazah masters atau PhD. Yang dimaksud dengan pendidik di sini ialah mereka yang mempunyai keimanan yang tinggi, kerohanian yang kuat, jiwa yang bersih, kemahuan yang kental, simpati yang luas dan kewibawaan yang memberi kesan kepada orang lain. Dia mungkin seorang jurutera atau seorang pegawai biasa atau seorang peniaga atau seorang buruh yang tidak ada kaitan dengan prinsip-prinsip atau sistem pendidikan.

vi. Menggunakan berbagai-bagai wasilah seperti kegiatan-kegiatan di dalam halaqat, usrah-usrah, dan katibah-katibah yang dijuruskan ke arah matlamat pembangunan insan muslim yang soleh dan sempurna.


Setelah selesai katibah kira-kira sejam kemudian, program diteruskan dengan tadarrus al-quran sebanyak satu juzuk sebelum tidur. Keesokan paginya, ikhwah melakukan qiam nafsi-nafsi sebelum bergerak ke Surau Putih di Cenderawasih untuk menunaikan solat subuh berjemaah yang diimami oleh akh Abdul Rahman. Usai solat subuh, ikhwah membaca mas'surat beramai-ramai diikuti dengan tazkirah ringkas.

Tentatif program pada pagi itu ialah rehlah mendaki Bukit Pelindung di Telok Chempedak. Ikhwah sempat bersarapan di kedai Nasi Lemak Malaysia yang terletak bertentangan dengan Surau Putih. Alhamdulillah makanannya sedap dan harganya berpatutan.Setelah hemat diri, ikhwah bertolak ke Telok Chempedak dengan dua buah kereta.

Stretching sebelum mendaki sambil berkongsi idea

Syed cameraman yang pemalu

Pendakian bermula. Mas'ul masih bertenaga

Berehat sekejap dalam perjalanan turun bukitSampai sahaja di pantai kena push up dan muhasabah program
Setelah penat mendaki dan menuruni bukit, kami meneruskan agenda ummah kami dengan mandi pantai. Begitu indah sekali suasana hari itu apabila bermandikan laut tenang bercahayakan mentari ukhuwwah di dalam gelombang ombak dakwah. Penat tidak terasa, hati terjaga tanpa akhowat yang menggoda. Prinsip kami program tarbiyyah wajib diasingkan ikhwah(brothers) dan akhowat(sisters) kerana pentingnya menjaga hati dan pandangan. Moga rehlah kali ini bukan sekadar mengeratkan ukhuwwah, tapi sebagai satu tarbiyyah membentuk pemuda dakwah. Ameen....

Kamilah generasi harapan..Allahuakbar!

Perkongsian: Islam warna lain


Kita hanya mahu Islam yang sebenar ~ Picture by Moh Salami of deviant art.
Kita hanya mahu Islam yang sebenar ~ Picture by Moh Salami of deviant art.
Ada ke Islam lain?
Ada. Islam yang dibina atas hawa nafsu manusia. Pendek kata, semestinya Islam itu bukan Islam yang sebenarnya. Dan kesimpulan, Islam itu adalah Islam yang tertolak daripada Islam yang sebenar.
Namun, produknya dinamakan Islam juga, kerana untuk meng’halal’kannya.
Pelbagai taktik boleh wujud dalam hal ini. Antaranya, campur sesuatu daripada Islam, dengan yang bukan daripada Islam, dan dikatakan itulah Islam, berdasarkan sebahagian daripada Islam yang wujud di dalam perkara itu.
Lebih buruk, Islam warna lain ini dipromosikan.
Seakan-akan itulah dia Islam yang sebenar.
Mesti kembali kepada keaslian.
Pegangan kita hanya bersih apabila kita berpegang kepada Islam yang asli. Yakni kita meletakkan kembali Allah di tempatNya yang sebenar dalam kehidupan manusia - sebagai ILAH dan RABB. Kembali kepada Islam yang asli ini adalah dengan mengangkat kembali Al-Quran dan As-Sunnah sebagai masdar(perlembagaan) dalam kehidupan kita.
“Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada ‘Ulil-Amri’ (orang-orang yang berkuasa yang dipilih) dari kalangan kamu(orang yang beriman). Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) RasulNya - jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya.” Surah An-Nisa’ ayat 59.
Kita tidak mencampur-campurkannya dengan anasir jahiliyyah yang merosakkan kesihatan rohani dan fizikal kita. Pendek kata, tidak ada percampuran dengan apa sahaja larangan Allah SWT di dalamnya.
Islam yang berwarna lain itu
Islam yang berwarna lain itu adalah yang terkeluar daripada keaslian ini. Bukanlah ini bermakna Islam melarang kreativiti atau jumud. Tetapi kreativiti sepatutnya punya limitasi. Sekiranya tidak dikawal, maka ia akan terkeluar daripada kebaikan.
Contoh, penutupan aurat. Hari ini kita lihat, bagaimana dunia mempromosikan Islam berwarna lain ini dalam hal penutupan aurat. Islam mengarahkan agar aurat dijaga sehingga tidak menampakkan bentuk tubuh. Tetapi kita dapat lihat bagaimana hari ini ada yang mempromosi tudung, bersama pakaian ketat, kemudian dikatakan itu fesyen Islam terkini.
Saya ada terjumpa dalam satu majalah komik yang popular di Malaysia ini. Ada salah satu ahli kelabnya menghantar gambar pada majalah itu. Perempuan. Dia memakai tudung, kemudian berbaju ketat menampakkan bentuk tubuh. Apakah komentar majalah itu?
“ya, inilah dia muslimah era terkini. Fesyen Islam yang rugged. Tahniah!”
Ya. Begitulah kekeliruannya.
Contoh, dipromosi menyatakan konsert amal. Tetapi di dalam konsert itu penuh dengan maksiat dan pengingkaran kepada Allah SWT.
Contoh, Islam hanya diambilnya separuh-separuh pada bahagian yang disukainya sahaja, tetapi dinamakan keseluruhannya sebagai Islam hanyaberdalilkan separuh yang diambilnya itu.
Contoh, program Hari Raya Adilfitri, meraikan kemenangan Ramadhan katanya, tetapi penuh dengan kemungkaran kepada Allah SWT.
Kita dapat lihat banyak lagi contoh di sekeliling kita, yang mana hakikatnya jahiliyyah, tetapi di’salut’ dengan nama Islam di luarnya.
Dan ini berjalan kemas dalam masyarakat kita.
Menimbulkan kekeliruan. Seakan-akan itulah dia Islam. Itulah dia Islam.
Itulah dia Islam.
Seakan-akan, begitu. Tidakkah kita melihat kerosakannya kepada keimanan?
Alah, biarlah.
Ya. Akan ada orang berkata, mengapa ingin sibuk dengan semua ini? Mengapa ingin peduli?
Sepatutnya kita sebagai orang beriman peduli. Hal ini kerana, ini adalah pertempuran kita dengan jahiliyyah yang berusaha menarik kita keluar daripada jalan Allah SWT.
Dan mari saya berikan satu analogi mengapa perkara ini penting.
Saya berikan beberapa gambar rajah di sini.
Bila kita mengambil sedikit lencongan.
Bila kita mengambil sedikit lencongan.
Itulah dia. Kita tidak akan pergi ke tempat yang sama, dengan mengambil ‘lencongan’ walaupun sedikit. Apatah lagi jika banyak.
Sebab itu, kita tidak boleh memandang enteng dengan ‘pengkhianatan’ yang berlaku, menjaja nama Islam, sedangkan yang berada di dalamnya adalah sesuatu yang lain.
Apa-apa sahaja yang terkeluar daripada apa yang Allah redhai, apakah itu layak dinyatakan sebagai Islam?
Di dalam hal ini, kita boleh rujuk semula 20 perkara yang membatalkan syahadah karangan Sheikh Sayyid Hawwa.
Dan bayangkan, hal ini tersebar luas di dalam kehidupan masyarakat kita. Ke manakah akhirnya? Semestinya tidak membawa pengakhiran yang baik. Akhirnya, Islam yang sebenar, dengan Islam yang telah di’celup’ dengan warna lain itu tidak lagi mampu dibezakan generasi seterusnya.
Sebagaimana jahiliyyah yang kita telah pandang biasa.
Maka bagaimanakah masyarakat saat itu?
Pasti hancur jawapannya.
Penutup: Hari ini, Islam kita Islam apa?
Kadangkala, kita lebih senang tidak merujuk kepada Al-Quran dan As-Sunnah. Kita lebih senang tidak memandang pandangan ulama’ Islam yang ditsiqahi ummah. Tetapi kita lebih cenderung mencari jawapan mengikut hawa nafsu kita.Hawa nafsu kita jadikan tuhan kita tanpa sedar.
Apabila ijma’ ulama’ sudah sepakat menyatakan rokok itu haram, kita masih lagi mahu mencari satu ulama’ yang kata makruh,kemudian kita berpegang dengannya, tanpa mengira dalilnya kuat atau tidak. Apabila seluruh ulama’ bersetuju menyatakan Solat Jumaat adalah wajib, rambut wanita adalah aurat, kita masih berusaha mencari sekurang-kurangnya satu ulama’ yang menyatakan itu semua sebaliknya, tanpa mengira apakah dalil yang diguna, apakah hujah yang dipakai. Kemudian kita seronok berkata: “Ulama seorang tu kata boleh.”
Itulah kita. Hawa nafsu yang memandu. Bukan keimanan.
Kita persoalkan semula.
Hari ini, Islam kita Islam apa?
Sistem hari ini yang kita guna pakai untuk hidup, sistem apa?
Sehari-hari kita jalani kehidupan, berpandukan apa?
Rujukan kita dalam beramal, berpakaian, memerintah, apa?
Persoalkan.
Moga-moga kita bukan termasuk dalam Islam yang berwarna lain itu.